מערכת זווית

7 מקומות לבקר בהם (לפני ששינוי האקלים יהרוס אותם)

אוקטובר 3, 2016

חופשת חוף במלדיביים, טרקים קפואים באלסקה, צלילה בשונית המחסום הגדולה, שיט גונדולה בוונציה – האם גם בעתיד נוכל לצאת לחופשות חלומיות כאלו?


הספקתם כבר לשוט על גונדולה בוונציה? לעשות בטן-גב באיי סיישל? לצאת לטרק קפוא באלסקה? אם עדיין לא סימנתם V על היעדים האלה, כדאי לכם להזדרז, כיוון שלא רחוק היום בו המקומות המרהיבים האלה ורבים אחרים לא יראו כפי שהם נראים עכשיו – אם בכלל יהיה אפשר למצוא אותם.

הסיבה לכך נעוצה בשינוי האקלים. בשנים האחרונות כדור הארץ הולך ומתחמם, מה שגורם להמסת הקרחונים ולעלייה של פני הים. לפי התחזיות, גובה פני הים יעלה בחצי מטר עד מטר עד סוף המאה ה-21, דבר שעלול לגרום להצפות של ערי החוף. שינוי האקלים לא טומן בחובו רק טמפרטורות גבוהות: הוא מתאפיין גם בסופות חזקות ובצורות קשות, בהתחממות של מי הים ובפגיעה במחזור החיים הרגיל של הטבע.

כיום יש הסכמה גורפת בין המדענים על כך שהאדם הוא הגורם המשמעותי לשינוי האקלים הקיצוני שמתרחש בעשרות השנים האחרונות. בכינוס חשוב שהתקיים בשנה שעברה בפריז, חתמו מדינות רבות על הסכם שמטרתו לצמצם את הפליטה של גזי חממה, וכך לעצור את שינוי האקלים.

אז לפני שאתם מחליטים על היעד הבא לחופשה שלכם, קחו בחשבון שיכול להיות שאלה הם ימיהם האחרונים של אתרי התיירות הבאים. אז טוסו לבקר, לפני שייגמר.

האיים המלדיביים

יותר מ-80 אחוז מ-1,200 האיים שמרכיבים את המלדיביים, נמצאים בגובה של פחות ממטר אחד מעל פני המים. לכן, זה לא ממש סוד שהאיים המרהיבים האלה נמצאים בסכנת הצפה ואף היעלמות בגלל עלייה בגובה פני האוקיינוס בעולם.

המצב החמור של האיים הביא את נשיא רפובליקת המלדיביים להודיע שהמדינה תרכוש שטחים פנויים במדינות אחרות על מנת להבטיח שלאזרחים יהיה מקום לחיות. התחזיות אומרות שבעוד כמאה שנים האיים המלדיביים לא יוכלו יותר לאכלס בני אדם.

בנוסף, האיים המלדיביים ידועים גם בזכות שוניות האלמוגים המרהיבות שמקיפות אותם. התחממות הים המתרחשת בגלל שינוי האקלים גורמת לאירועי הלבנת אלמוגים ולתמותה גדולה שלהם.

האיים המלדיביים
האיים המלדיביים

אלסקה, ארה"ב

המדינה הקפואה והיפהפייה שבצפון ארצות הברית עלולה לשנות את פניה ללא היכר בשנים הקרובות בעקבות ההתחממות הגלובלית. הטמפרטורות הגבוהות משנות את עונות השנה ופוגעות במחזורי החיים בטבע. נופי הקרח המרהיבים של אלסקה, יחד עם חיי הבר המופלאים הכוללים דובים חומים, איילי-קורא, לוויתנים ודולפינים – עומדים כולם בפני סכנה חמורה. האדמה הקפואה תמיד מתחילה להפשיר בקיץ, עובדה שמובילה לסחף קרקע מוגבר ולבלייה באזורי החוף, לשקיעת תשתיות ולנפילת עצים ולהשפעות מוגברות של סערות, נסיגה של קרח ימי, לפגיעה באגמים  ולשינוי במערכות אקולוגיות שלמות.

למעשה, ישובים כמו העיירה קיבלינה משנים את מיקומם בגלל המסת הקרחונים. ב-2008, העיירה אף תבעה 14 חברות נפט וחשמל אמריקאיות בשל הנזק הסביבתי שגרמו – נזק שחייב אותה להעתיק את היישוב, בעלות של 400 מיליון דולר. 160 ישובים נוספים באזור כבר אותרו כתחת סכנת בלייה חופית

על פי ההערכות, נותרו לכם פחות מ-10 שנים לבקר בעיירה, ושנים ספורות נוספות עד שהנזק יתרחב לשטחים נוספים בחבל הארץ הקפוא.

אלסקה
אלסקה

שונית המחסום הגדולה, אוסטרליה

שונית האלמוגים הגדולה בעולם, שמכסה יותר מ-340 אלף קילומטרים רבועים, מהווה אטרקציה לצוללים מכל העולם. עם זאת, שינויים סביבתיים שונים, כמו התחממות מי האוקיינוס וזיהום המים, הביאו לפגיעה מתמשכת באלמוגים במקום. השונית המלכותית, שהיא הגדולה בשוניות העולם ושאפשר לראותה גם מהחלל, עוברת כעת את הלבנת האלמוגים הקשה בתולדותיה – 93 אחוז מהשונית כבר נפגעו מההלבנה, לפחות באופן חלקי. מחקר נוסף מגלה שבשל שינוי האקלים והלחצים הנוספים של האדם (דייג יתר, פיתוח, זיהום וכו'), שונית המחסום הגדולה צפויה להתכווץ לגודל של 10 אחוזים משטחה הנוכחי.

אם לא יהיה שינוי של ממש במגמות השליליות הללו, אתר הצלילה המבוקש ובית הגידול המרהיב הזה ייעלם לגמרי בעוד כמה עשורים.

שונית המחסום הגדולה 2
שונית המחסום הגדולה

ונציה, איטליה

העיר האיטלקית העתיקה והציורית, שנחשבת בעיני רבים לעיר הרומנטית בעולם בזכות תעלות המים הצרות וסירות הגונדולה שמשייטות במימיהן, עומדת להיעלם מתחת לפני המים. מזה שנים ש"עיר המים" שוקעת לאט לאט לתוך הים, והעלייה המתמדת בכמות השטפונות הקשים בה, עלולה לרוקן את העיר מאנשים עד סוף המאה ה-21.

ונציה
ונציה

איי מדגסקר

מדגסקר היא מדינת איים שממוקמת באוקיינוס ההודי ושהאי המרכזי שלה (זה שהעניק למדינה את שמה) הוא האי הרביעי בגודלו בעולם. מדגסקר ידועה ביערות הגשם העתיקים, וחיי הבר העשירים שלה, אך למרבה הצער, כבר לא תוכלו לפגוש שם מינים שהאדם הספיק להכחיד, כמו "ציפור הפיל" הענקית וסוגי היפופוטמים קטנטנים. גם המינים הנותרים באיים ועצי היער עומדים בפני הכחדה, בגלל סיבות ציד בלתי חוקי, כריתת עצים ושרפות שבחלקן קשורות לשינוי האקלים. אם לא ייעשו צעדים משמעותיים כדי לשמר את החיים באי, היערות ותושביהם הטבעיים צפויים להיעלם תוך כ-35 שנים.

מדגסקר
מדגסקר

הפארק הלאומי גליישר, ארה"ב

הפארק הלאומי המרהיב ששוכן במדינת מונטנה, הכיל בעבר כ-150 קרחונים, אך כיום תוכלו לראות בו פחות מ-25 קרחונים. מהרו לבקר, כי על פי הערכות, שינוי האקלים עלול להביא להמסת כל הקרחונים עד שנת 2030. ההמסה לא תהרוס רק את הנוף עוצר הנשימה של המקום, אלא תפגע אנושות בכל המערכת האקולוגית באזור.

הפארק הלאומי גליישר
הפארק הלאומי גליישר

איי סיישל

גן העדן המרהיב של איי סיישל מכיל כ-115 איים באוקיינוס ההודי, שמרכיבים יחד את הרפובליקה של סיישל. מאהה, האי המרכזי, והאיים סביבו הפכו לאטרקציה תיירותית יוקרתית בזכות החופים, הנופים ושמורות הטבע היפהפיות שלהם.

אך גם איי סיישל עומדים בפני סכנה חמורה בגלל עליית פני הים, כמו גם שוניות האלמוגים המרהיבות שלה שנעלמות בקצב גבוה ביותר. על פי ההערכות, בעוד כ-50 שנים כבר לא נוכל ליהנות יותר מגן העדן הטרופי היפהפה הזה.

איי סיישל
איי סיישל

בעקבות הכתבה ב"זווית" הסיפור פורסם גם ב-מאקו

שתפו‬        

רוצים גישה חופשית למערכי שיעור ופעילויות נלוות הקשורות לסיפור זה?

הרשמה בחינם
הוסיפו סיפור למועדפים

מערכים קשורים

thumbnail

לעצור את הסחף איך הצליחו האירופאים לצמצם את סחף הקרקע החקלאית ב-20 אחוז בעשור האחרון, וכך לחסוך מיליארדים?

thumbnail

הצד הסביבתי של ההגדה סדר פסח המסורתי, ובתוכו הסיפור האלמותי על יציאת מצרים, מעלה גם כמה נקודות למחשבה בהקשר הסביבתי. מארבע הכוסות ועד ארבעת הבנים, אלו הם סימניו הירוקים של הסדר

thumbnail

הפילוסוף הישראלי והדילמה המוסרית של המאבק במשבר האקלים קיזוז פליטות פחמן היא אחת מהשיטות המרכזיות בהתמודדות עם שינוי האקלים העולמי, אולם במאמר חדש טוען ד"ר דן ברא"ז שלא רק שהשיטה לא באמת תקזז את הפליטות, אלא שהיא גם לא באמת מוצדקת מבחינה מוסרית