האם תהיתם מהו ריכוז הפחמן הדו-חמצני בשנייה זו? לא? חבל, כי אנשי תאגיד בלומברג יצרו דף אינטרנט שמעריך את הריכוז הממוצע באטמוספרה של גז החממה הזה בכל רגע.
ריכוז הפחמן הדו-חמצני באטמוספרה עומד היום על ממוצע של קצת יותר מ-404 חלקיקים מכל מיליון חלקיקים. זה אמנם לא נראה הרבה, אבל אם ניקח בחשבון שבמשך 800 אלף השנים האחרונות היו בערך 280 חלקיקים למיליון, ושבתוך 150 שנים בלבד – מאז תחילת המהפכה התעשייתית – ריכוז זה עלה בכ-45% נבין שמשהו יוצא דופן קורה.
גז חממה זה, בדומה לגזי חממה אחרים, מקטין את פליטת החום מהאטמוספרה לחלל וכך גורם להתחממותה. עם העלייה בריכוזו ובריכוז גזי חממה אחרים, עלתה גם הטמפרטורה הממוצעת על פני כדור הארץ.
ההתחממות המתרחשת ב-150 השנים האחרונות משנה את תנאי האקלים בכל העולם, ומכניסה אותנו לתקופה של מזג אוויר בלתי יציב השונה מאוד מזה שהשתרר באלפי השנים שחלפו מאז הסתיים עידן הקרח האחרון. חוסר היציבות, שילך ויחריף עם הזמן – בעיקר אם לא נעשה דבר להורדת כמות הפחמן הדו-חמצני באטמוספרה, מתבטא בתקופות בצורת ממושכות, גשמי זעף, סופות חזקות מאוד וטמפרטורות ממוצעות גבוהות ברוב אזורי העולם. גובה פני המים באוקיינוסים ובימים עולה בגלל התחממות המים שגורמת לעלייה בנפחם, ובשל המסת קרחונים יבשתיים.
רוב המודלים האקלימיים חוזים שריכוז של כ-450 חלקיקי פחמן דו-חמצני מכל מיליון חלקיקים מסוכן ביותר: אירועי מזג האוויר יהיו קיצוניים ותכופים עוד יותר, תתרחש עלייה משמעותית יותר בגובה פני האוקיינוסים והימים, צפוי שינוי בפיזור מים זמינים לשתייה בעולם, פגיעה בגידולים חקלאיים ועוד.
במצב כזה, שינוי בהרגלי פליטת גזי החממה עלול לא לעזור כלל, וכדור הארץ יידרדר להתחממות נוספת שתגרור פגיעה משמעותית בכל המערכות האקולוגיות. התרבות האנושית תספוג מכה קשה שעלולה להחזיר אותנו אחורה מבחינת השגשוג המופלא שלו זכינו במאות האחרונות. אז אם נושא שינוי האקלים קרוב ללבכם, תוכלו להפוך דף אינטרנט זה לדף הבית שלכם כדי שיזכיר לכם מה המצב.
למעבר לאתר כדי לראות מה המצב עכשיו לחצו כאן
רוצים גישה חופשית למערכי שיעור ופעילויות נלוות הקשורות לסיפור זה?
הרשמה בחינם