ליאור ממון

המדריך השלם לשקיעה רומנטית

פברואר 14, 2019

איפה נוכל לראות את השקיעה היפה ביותר ביום האהבה? ואיך זה קשור לסופות בסהרה ולזיהום אוויר מתחבורה בערים הגדולות?


 

לבבות אדומים, ורדים ארוכים, בונבוניירות ומלאכים קטנים ושמנמנים עם חצים שלופים, כולם מבשרים בדביקות על בואו של "ולנטיינ'ס דיי" – חג האהבה לספירת הגויים וחלומו הוורוד של כל זוג שעוד לא עבר את מחסום שלושת החודשים ביחסים והסיוט של כל רווק מושבע או פרודה טרייה. הנוצרים יודעים הכי טוב איך להפוך יום פשוט שנועד לחגוג את הקדוש ולנטינוס, פטרון האוהבים, למפלצת של קניות וצריכה שמשפריצה קופונים, צימרים וקאווה ורודה.

לרגל המאורע, בתי עסק רבים ברחבי העולם ירקחו קוקטיילים מתוחכמים, יגישו קינוחים המורכבים בעיקר משוקולד ותותים, או יקפלו ממגבות ברבורים לבנים. אם שכחתם להזמין מקום למסעדה או לצימר, או שאתם נהנים ממחוות רומנטיות קלאסיות ופשוטות, תמיד תוכלו להסתפק בפיקניק בשקיעה.

שקיעות יפות, דרמטיות, בעלות צבעים עזים ועננים מלאי הבעה תמיד הלכו טוב עם חובבי הקיטש, אבל לא רק. גם אחרון הציניקנים חוטא לעיתים בהושטת יד אגבית לכיוון הסמארטפון כששעות הדמדומים מפיקות תאורה מרהיבה במיוחד. אך כיצד נוצר הצבע ברקיע? בשעות היום, צבע השמיים הכחלחל הוא תוצאה של פיזור ריילי (על שם הלורד ג'ון ויליאם סטראט ריילי(- פיזור האור הנראה על ידי מולקולות האוויר (בעיקר חנקן וחמצן) וחלקיקים נוספים הנישאים באוויר, שגודלם קטן בהרבה מאורכי הגל של האור הנראה. אור בעל אורך גל קצר (בתחום הכחול סגול-400-450 ננומטר) עובר פיזור ע"י האוויר יותר מאשר אור בעל אורך גל ארוך (בתחום האדום- 650 ננומטר), ולכן צבע השמיים הוא כחול (למען האמת, בטווח האור הנראה האור הסגול הוא בעל אורך הגל הקצר ביותר, אך העין האנושית רגישה יותר לצבע הכחול, ולכן השמיים לא נראים לנו סגולים).

בזמן שקיעה, האור עובר מרחק גדול יותר מהשמש אל קרנית העין מאשר בשעות בצהריים (כשהשמש קרובה לאופק האור עובר מרחק גדול פי 10 ויותר דרך האטמוספרה) כך שרוב הכחולים והסגולים כבר התפזרו בדרך הארוכה שהאור עובר באטמוספרה, והותירו אחריהם בעיקר גווני אור כתומים ואדומים מרטיטים שמקשטים את השמיים של סוף היום.

התנאים האידיאליים ליצירת שקיעה מהסרטים הרומנטיים, הם שמיים נקיים, לרוב באזורי המשווה או מעל מדבריות גדולות – שם הזיהום מינימלי. תצלום: tincho franco – unsplash

 

שמיים נקיים בחורף

יופי הוא כמובן עניין סובייקטיבי, אבל לאורך ההיסטוריה האדם התפעל בעיקר משמיים שטופים בצבעים דרמטיים ועזים. התנאים האידיאליים ליצירת שקיעה מהסרטים הרומנטיים, הם שמיים נקיים, לרוב באזורי המשווה או מעל מדבריות גדולות – שם הזיהום מינימלי. שקיעה פוטוגנית מאפיינת גם את עונת החורף, אז הסירקולציה האטמוספרית עזה יותר. האטמוספרה היא בעלת אי ודאות מתמטית גבוהה, ומצבה בכל רגע תלוי במשתנים רבים. עובדה זו הופכת את מזג האוויר למורכב לחיזוי, ומסבירה למה לעתים אנחנו נחנקים בסוודר או נסחבים עם מטריה בשמש הקופחת, למרות שהחזאי הבטיח ממטרים וירידה בטמפרטורות. אך בכל הנוגע לשקיעות, כלל האצבע הוא גודל החלקיק.

אירוסולים הם חלקיקים בגדלים שונים המרחפים באטמוספרה, והם בעלי השפעה מכרעת על האקלים, על הבריאות וכמובן על איכותה של השקיעה. החלקיקים העיקריים באטמוספרה הם מולקולות חנקן וחמצן, שאליהם מצטרפים חלקיקים ממקורות טבעיים כמו אבק, קצף גלים, אפר וולקני או שריפות. חלקיקים אלו הם קטנטנים וקוטרם נמדד בננומטר (מיליונית המ"מ) ולכן הם מושלמים לשקיעה של יום האהבה. אך האידיליה האדמדמה מופרת, או יותר נכון מפוזרת, כאשר נכנסים לתמונה חלקיקים מעשה ידי אדם – כמו עשן שנפלט מתחנות כוח, כלי תחבורה ומפעלים, פלסטיק שנשרף, תרסיסים ומזהמים וכימיקלים אחרים. מעל ערים גדולות חלקיקים כאלה כל כך נפוצים, עד שהחלקיקים הטבעיים הופכים זניחים. לכאורה, כמות גדולה יותר של חלקיקים היתה צריכה להיות שווה לפיזור גדול יותר של צבעים מרהיבים, אבל החיים, מה לעשות, הרבה יותר מסובכים.

למעשה, ההפך הוא הנכון. אם זיהום אוויר עירוני היה מחולל שקיעות מרהיבות, ניתן היה לחזות בהן מעל בייג׳ינג, לוס אנג׳לס או מקסיקו סיטי – ערי מטרופולין גדולות המתהדרות בכיפת ערפיח מפוארת, אך אותם חלקיקים מגיעים בטווח רחב של גדלים, כך שקוטרם של חלק מהם מתקרב לאורך הגל של האור הנראה ואף עובר אותו. פיזור האור הכולל שנוצר בעקבות הזיהום איננו רגיש לאורך הגל, וניחן במראה כולל מעורפל ומעומעם, שנראה דהוי עוד יותר בגלל הפחתת עוצמת האור המגיעה אל הקרקע, לעתים עד כדי הסתרת השמש כליל.

55 אחוז מאוכלוסיית העולם מתגוררת כיום בערים – נתון שצפוי לצמוח ל-68 אחוז ב-2050. לאור העובדה שיותר ויותר אנשים יעברו בשנים הבאות לגור במגה ערים, מה שצפוי להגביר עוד יותר את זיהום האוויר בערי העולם – האם נגזר עלינו לחיות בעתיד מלא בשקיעות שלא מצדיקות סטורי באינסטגרם? פרופ' קולין פרייס, ראש בית הספר ללימודי סביבה ע"ש פורטר באוניברסיטת תל אביב, טוען שהתשובה היא לא חד משמעית: ״זה נכון שערים מסוימות סובלות מאובך שנוצר מזיהום אוויר, אבל יש אזורים בעולם בהם האוויר דווקא נהיה נקי יותר עם הזמן, גם בישראל. בכל הנוגע לשקיעות יש חשיבות לגובה החלקיקים באטמוספרה. ריכוז גבוה של זיהום קרוב לקרקע, כמו שקיים בסין, הודו ומדינות מתפתחות נוספות ייצור שקיעות דהויות יותר, שנוטות ללבן, ולא לאדום״.

ריכוז גבוה של זיהום קרוב לקרקע, כמו שקיים בסין, הודו ומדינות מתפתחות נוספות ייצור שקיעות דהויות יותר, שנוטות ללבן, ולא לאדום. תצלום: jason wong – unsplash

 

מתי תגיע סופת אבק?

יש דרך להתגבר על השקיעות העכורות – והכיוון הנכון הוא למעלה. שכבת האירוסולים המזהמים מתרכזת בשכבות הנמוכות של האטמוספרה, ומעליה השקיעות יפות מאוד. רק קחו בחשבון שתוספת הטיסה בשמי הארץ מייקרת קמעה את הדייט הזול שתכננתם ליום האהבה.

זו לא הדרך היחידה. התפרצויות הרי געש, השתוללות סופות אבק או שריפות יער פראיות ממחישות שלפעמים יותר זה באמת יותר. החלקיקים הדקיקים הנפלטים מתופעות טבעיות אלו מפזרים את הגוונים הקרים מספקטרום האור הנראה ויוצרים שקיעות בעלות גוונים עמוקים של אדום, כתום, ורוד וצהוב, שנשארים זוהרים גם לאחר שהשמש הולכת לישון. רבע שעה לאחר השקיעה, קרני השמש האחרונות מאירות את העננים בשכבות הגבוהות של האטמוספירה, ויוצרות זוהר מאוחר יפהפה. כך, למשל, התפרצותו של הר הגעש טמבורה שבאינדונזיה בשנת 1815, האלימה ביותר שתועדה בהיסטוריה, יצרה שקיעות שתועדו בציוריו מלאי ההבעה והדרמה של הצייר הבריטי וויליאם טרנר עד שלוש שנים לאחר מכן.

״התפרצויות הרי געש מספקות את השקיעות המרשימות ביותר, והשפעתן נראית שנים לאחר ההתפרצות״, מדגיש פרייס. ״החלקיקים שנפלטים בהתפרצות יכולים להגיע עד לשכבות הגבוהות של האטמוספרה, בגובה של 30-20 קילומטר מעל הקרקע. אך לשינוי האקלים אין השפעה על התפרצות של הרי געש״.

על פי ניסיון העבר, גם סערות וסופות חמורות, שצפויות להפוך לעוצמתיות אף יותר בעקבות שינוי האקלים, יכולות להשאיר מאחוריהן שקיעות ראויות לשבח. רצועת עננים משופעת, המשתרכת במאסף של הסערה, משמשת כמקרן טבעי של כל האדום והכתום הזה ישר לזוגות המאוהבים שלמטה. הסופות גם לוקחות אתן חלק גדול מהאירוסולים הגדולים ומותירות אחריהן את השמיים נקיים יותר, מצע מושלם לשקיעה לספר עליה לנכדים.

תכנון התנאים האטמוספריים המתאימים עבור שקיעה כזו כנראה אינו בר ביצוע, אך יש לזכור שהאטמוספרה קשה לחיזוי, ולכן תמיד יכולה להפתיע. כל שנותר לכם לעשות הוא לקוות לסופת חול מכיוון הסהרה כדי לזכות בשקיעה יפה, או לפחות להכין תוכנית מגירה חלופית. זר פרחים תמיד עושה את העבודה.

שתפו‬        

רוצים גישה חופשית למערכי שיעור ופעילויות נלוות הקשורות לסיפור זה?

הרשמה בחינם
הוסיפו סיפור למועדפים

מערכים קשורים

thumbnail

ממה מיוצר הדבש שאנחנו אוכלים? מאילו פרחים אוכלות דבורי הדבש של ישראל? מי הם חובבי דבש הבצל בארץ, ואיזה סוג של דבש יוקרתי נמכר למדינות ערב? למה דבש מיובא לישראל, למרות ריבוי הכוורות כחול-לבן? ומה נעשה כיום כדי להעשיר את תזונתן של הדבורים? מיוחד לראש השנה

thumbnail

קן לציפור בין האשפה מיזם סקוטי ממחיש את היקף התופעה של ציפורים שחיות באשפה, כפי שהיא משתקפת בתמונות שמצלם הציבור. ממצאים חדשים ממנו מלמדים על השפעתה העצומה של פסולת הקורונה: רבע מהתמונות שהועלו כוללות ציפורים שסבוכות במסכות הקורונה או מקננות בהן. כיצד משפיעה התופעה על מיני הציפורים השונים – ועל האדם, והאם נשקפת סכנה לבעלי הכנף בישראל?

thumbnail

ארבה על הקרח במשך קרוב למאה שנה, היעלמותו של מין ייחודי של ארבה שחי בהרי הרוקי שבארה"ב נותרה בגדר תעלומה. עד שיום אחד, מצבורי ענק של חגבים מתים החלו להתגלות בקרחונים, וחשפו את גורלם העגום של החרקים הנעלמים