ישנם מיני יצורים חיים שמשמשים כאמצעי ניטור לרמות זיהום שונות ומשונות. עולה השאלה מדוע שנרצה בכלל להשתמש ביצורים חיים כאמצעי ניטור? הרי יש לנו מכשירים ואמצעים טכנולוגיים למדוד רמות זיהום. לכך אפשר להשיב שלמרות התפתחות הטכנולוגיה, יש דברים שיצורים חיים עושים יותר טוב והרבה יותר זול מאשר מכשור ואמצעים טכנולוגיים.
יצורים חיים יכולים לספוג מזהמים שונים מהסביבה ללא יכולת להיפטר מהם, או לפחות באופן אטי. זה רע ליצורים החיים, כמובן, כי הצטברות מזהמים לא יכולה להיות בריאה. עם זאת, כך היצורים יכולים להראות לנו את היסטוריית הזיהום באותו אזור, כי כאשר אנו מודדים זיהום בנקודה כלשהי, המדידה היא לאותה נקודת זמן. אנו לא יודעים אם אתמול או בשבוע שעבר רמות הזיהום היו שונות.
סוגים שונים של טחב משמשים כבר עשרות שנים למדידת רמות מתכות כבדות (Heavy Metals) וחנקות באוויר, ומול כחול (blue mussel) משמש למדידת זיהום בים.
במחקר חדש מצאו חוקרים מפורטוגל שאצה מסוג spiral wrack יכולה לשמש אמצעי ניטור יעיל של מתכות כבדות לטווח ארוך בחופי אירופה. האצה אוגרת כרום, מנגן ואבץ ביעילות והיתרון בשימוש באצה זו על פני המול הכחול למשל, הוא שהיא הרבה יותר נפוצה ממנו, וקל הרבה יותר לאסוף אותה. לכן ניתן יהיה להשתמש בה לניטור רחב היקף בחופי אירופה.
לקריאת המחקר המלא לחצו כאן.
רוצים גישה חופשית למערכי שיעור ופעילויות נלוות הקשורות לסיפור זה?
הרשמה בחינם