ד"ר דניאל מדר

איך דובים משפיעים על צמחים

פברואר 16, 2015

מחקר חדש מראה לנו את מערכות היחסים המורכבות בין מיני יצורים חיים שונים, קטנים וגדולים, נפוצים ונדירים ומלמד אותנו שגם להיעלמות של מינים "לא-חשובים" יש השפעה משמעותית על עולמנו.



את רובנו לא מטרידות הידיעות לפיהן בכל שנה נכחדים מאות ואף אלפי מינים של יצורים חיים. לרוב מדובר במינים איזוטריים של חרקים, או מיני צמחים נידחים ולא מעניינים, לכאורה. לרוב, רק כאשר מין "חשוב" או "סקסי" של בעל חיים, כמו הפנדה, נמצא בסכנה – העולם מגלה עניין בכך. מחקר חדש מראה לנו את מערכות היחסים המורכבות בין מיני יצורים חיים שונים, קטנים וגדולים, נפוצים ונדירים ומלמד אותנו שגם להיעלמות של מינים "לא-חשובים" יש השפעה משמעותית על עולמנו.
נמלה תוקפת חיפושית מושית השבע (פרת-משה-רבנו) שצדה ציקדה. צילום: ג'ושוע גרינאת'

חוקרים מצאו שדובים שחורים משפיעים על תפוצתם של מיני צמחים שונים שהם עצמם כלל אינם אוכלים. איך בדיוק? ציקדות זעירות, שמוצצות את מוהל הצמחים, בדומה לכנימות נטרפות על ידי מיני חרקים. במקביל, יש נמלים שמגינות על הציקדות מפני הטורפים, ובתמורה חולבות מהן טל-דבש. הדובים פושטים על קיני נמלים וזוללים אותן. הציקדות מאבדות את ההגנה שלהן, נטרפות ולכן גורמות פחות נזק לצמחים. או אז, הצמחים משגשגים הרבה יותר. מחקר זה מדגים מדוע אי אפשר להתעלם מהיכחדות מינים קטנים ואיזוטריים, זאת משום שההשפעה של כך יכולה להיות משמעותית למערכות אקולוגיות שלמות.

למאמר המקורי לחצו כאן.

שתפו‬        

רוצים גישה חופשית למערכי שיעור ופעילויות נלוות הקשורות לסיפור זה?

הרשמה בחינם
הוסיפו סיפור למועדפים

מערכים קשורים

thumbnail

אתרוג בסכנה: האם בעתיד אי אפשר יהיה לגדל אתרוגים בישראל? האתרוג נמצא כיום בסיכון עקב עליית הטמפרטורות העולמית כחלק ממשבר האקלים, וייתכן שקרב היום שבו לא נוכל יותר לגדל בישראל אתרוגים – לראשונה מזה 2,500 שנה

thumbnail

ננו-שרשרת וסוכה לתפארת נמאס לכם מקישוטי הסוכה הרגילים? אין בעיה: השיגו מעט גרפן וצרו בעזרתו קיריגמי דקורטיבי

thumbnail

נדידת נתונים (וציפורים) מחקר חדש הראה שציפורים נודדות משנות את דפוסי ההתנהגות שלהן בגלל שינוי האקלים וכך חשופות יותר לסכנה של אובדן מקורות מזון. האם גם הציפורים שעוברות בישראל נוהגות באופן דומה?