מחשב את קו החוף מחדש

נובמבר 8, 2015

האם הבית שלכם נמצא בסכנת הצפה? אפליקציות חדשות יראו לכם איזה אזורים צפויים לשקוע בעתיד מתחת למי הים בעקבות שינוי האקלים


כדור הארץ מתחמם. הקרחונים נמסים ופני הים עולים לאטם. זו כבר אינה השערה, ניחוש או תחזית זעם לעתיד. זה כבר קורה, והשאלה היא רק כמה מהר זה יקרה. מאז 1880 עלו פני הים בכ-20 סנטימטר, ועל פי התחזיות צפוי הים לעלות עד סוף המאה הנוכחית בעוד כחצי מטר עד שני מטרים.

כמחצית מאוכלוסיית העולם מתגוררת באזורים חופיים, מגמה שהולכת ומתחזקת מדי שנה, אך ככל שפני הים יוסיפו לעלות, כך צפויים יותר ויותר אנשים לאבד את בתיהם, מה שישפיע כמובן גם על אלה שאינם מתגוררים בסמיכות לחוף, זאת בגלל הצורך ליישב מחדש את האוכלוסייה שתתפנה מקרבת החופים.

הצפה בהאיטי. תצלום: united nations.flickr
הצפה בהאיטי. תצלום: united nations.flickr

אז איך תדעו האם הבית שלכם נמצא בסכנה? מודל שפיתחו מדענים אמריקאים מאפשר לבדוק כיצד יושפעו אזורים שונים (כרגע רק בגבולות ארצות הברית) מרמות שונות של עליית פני הים.

מפה
מפה מתוך האפליקציה האמריקאית

אתר surging seas מציג את הנתונים של עליית פני הים בצורה אינטראקטיבית על גבי אפליקציה שמאפשרת להזין את אזור המגורים (על פי עיר או מדינה) ואז לראות כמה צפויים פני הים לעלות בו בהתאם לתחזיות. האפליקציה מציגה מפות בהתאם לשני תרחישים שונים: הראשון מציג מה שצפוי לקרות אם נמשיך לפלוט פחמן בקצב הנוכחי – בלא פיקוח והגבלות נוספות. התרחיש השני, לעומת זאת, מתאר מה יקרה בכל אזור אם יוגבלו יעדי פליטת הפחמן.

ים כחול לבן

מערכת אינטראקטיבית דומה פותחה בישראל לפני כשנתיים, על ידי החוקרים ד"ר מיכל לייכטר ופרופ' דניאל פלזנשטיין מהמחלקה לגיאוגרפיה באוניברסיטה העברית. המערכת מציגה גם היא על גבי מפה תרחישים שונים של עליית פני הים – החל מעלייה בגובה של מטר אחד ועד לגובה של עשרה מטרים (היא לוקחת בחשבון גם אירועי קיצון כדוגמת סופות או גלי צונאמי שעלולים להגיע עד לגבהים גבוהים בהרבה מההערכות המחמירות ביותר לעליית מפלס פני הים בשגרה), ומציגה על פי רמת עליית המפלס שהגדרתם ובהתאם לאזור בארץ לבחירתכם את רמת הפגיעות החברתית של האוכלוסייה באזור, את אחוז האוכלוסייה שבסיכון, ואת הנזק הכלכלי שייגרם לנכסים באזור בעקבות העלייה.

כך, לדוגמה, על פי התחזיות שניתנות במערכת עלייה של מטר בודד במפלס פני הים (תרחיש שנחשב בעל היתכנות גבוהה יחסית להתגשמות עד לסוף המאה הנוכחית) עשויה לגרום לפגיעתם של כ-4,330 אזרחים ושל נכסים בשווי כ-7.862 מיליארד שקל.

נתונים מתוך האפליקציה
נתונים מתוך האפליקציה

לא לעולם חוסן

מעבר לכך שהן מאפשרות לנו בדיקה אישית האם הבית שלנו נמצא באזור סיכון, המערכות שמדגימות את עליית פני הים יכולות לסייע לממשלה, לקובעי מדיניות ולמתכננים ביצירת תמונה כוללת, הן ברמה העולמית והן ברמה המקומית, כדי לסייע בהיערכות מיטבית לקראת אירועי קיצון שיתרחשו בעקבות שינוי האקלים.

השימוש במודל של עליית פני הים הצפויה רלוונטי במיוחד לימים שלפני ועידת האקלים הצפויה להתחיל בסוף נובמבר הקרוב בפאריס. בוועידת פאריס ידונו ראשי מדינות מכל העולם בנושא שינויי האקלים ובמה שניתן לעשות כדי לנסות ולעכבם. אם המנהיגים לא יודעים כמה מעט מפריד בין מיאמי, ניו אורלינס וערים רבות נוספות ברחבי העולם לבין גלי הים, הם יכולים להיעזר באפליקציה החדשה ולראות איך העתיד על קו החוף המשתנה עלול להיראות.

שתפו‬        

רוצים גישה חופשית למערכי שיעור ופעילויות נלוות הקשורות לסיפור זה?

הרשמה בחינם
הוסיפו סיפור למועדפים

מילון מושגים


שינוי אקלים

מערכים קשורים

thumbnail

לעצור את הסחף איך הצליחו האירופאים לצמצם את סחף הקרקע החקלאית ב-20 אחוז בעשור האחרון, וכך לחסוך מיליארדים?

thumbnail

הצד הסביבתי של ההגדה סדר פסח המסורתי, ובתוכו הסיפור האלמותי על יציאת מצרים, מעלה גם כמה נקודות למחשבה בהקשר הסביבתי. מארבע הכוסות ועד ארבעת הבנים, אלו הם סימניו הירוקים של הסדר

thumbnail

הפילוסוף הישראלי והדילמה המוסרית של המאבק במשבר האקלים קיזוז פליטות פחמן היא אחת מהשיטות המרכזיות בהתמודדות עם שינוי האקלים העולמי, אולם במאמר חדש טוען ד"ר דן ברא"ז שלא רק שהשיטה לא באמת תקזז את הפליטות, אלא שהיא גם לא באמת מוצדקת מבחינה מוסרית