אם אתם חושבים שבכל קיץ רק הולך ונהיה חם יותר, אתם צודקים. הטמפרטורה הממוצעת בישראל עלתה ב-1.4 מעלות צלזיוס בין 1950 ל-2017, והיא צפויה לעלות ב-1.2-0.9 מעלות נוספות עד 2050. האתגר היומיומי שביציאה אל הרחוב הלוהט הופך קשה במיוחד עקב המחסור במרכיב שהיה יכול להקל על המצב: צל.
אפליקציה חדשה שפותחה עבור עיריית ברצלונה מתמודדת עם הקושי למצוא צל ומאפשרת לתכנן מסלולי הליכה בעיר תוך התחשבות במיקום השמש במהלך שעות היום, כך שהצועדים בהם יעברו ברחובות המוצלים ביותר. בישראל אמנם עדיין לא קיימת אפליקציה כזו, אבל עד שהייטקיסט מקומי יחליט לעשות לה עלייה, גייסנו את עומר כהן, מדריך טיולים ומתכנן עירוני, להמלצה על כמה מסלולי טיול מוצלים בחיפה, בירושלים ובתל אביב, שמושלמים ליום של שיטוט מהנה ומלמד גם בחודשי הקיץ הלוהטים.
כשאנשים בוחרים בזכות הצל ללכת ברגל במקום להשתמש בכלי רכב, הדבר תורם להפחתת זיהום האוויר בעיר. עצים, אחד ממקורות הצל המשמעותיים ביותר, תורמים לבריאות גם בכך שהם סופחים חומרים מזהמים ומסוכנים מן האוויר. מעבר לכך, מחקרים מראים שריבוי צל עשוי אף להוריד את הטמפרטורה בעיר בכללותה, ולהקל על תופעת אי-החום העירוני, שבמסגרתה בשל ריבוי משטחי הבטון והאספלט בעיר, שאוגרים חום ביום ומשחררים אותו לאט בלילה, חם הרבה יותר בתוך הערים מאשר בשטחים הפתוחים שמחוץ להן.
עם זאת, לא קיימת כיום בישראל כל חובה חוקית לייצר צל במרחבים ציבוריים, כולל בשכונות ובערים חדשות שנבנות (למעט חובת ההצללה בגני שעשועים, שגם היא נכנסה לתוקף רק ב-2019). "זה הדבר שמדריך טיולים חושב עליו הכי הרבה", משתף כהן. "מציאת צל היא נטל קשה מאוד. לרוב אני מחפש צל של בניין, או של עץ גדול, אבל בעיר בדרך כלל אין עצים שיכולים לעמוד במשימה כשמדובר בקבוצה מרובת משתתפים".
איפה בערים אפשר למצוא צל? על פי מחקר שמומן על ידי עיריית תל אביב, ברחובות צרים יותר, שמאפיינים בנייה ישנה, הבניינים עצמם מספקים צל רב יותר. לכן, בכל רחבי ישראל, אזורי ערים עתיקות מספקים לרוב הצללה טובה ומהווים יעדים טובים לטיול בימי הקיץ. בנוסף, נמצא במחקר שרחובות שמשתרעים ממזרח למערב נהנים פחות מהצללה על ידי בניינים, וכן שתרומת העצים להצללה עולה ככל שהרחובות רחבים יותר.
אז בין אם אתם מבקרים בעיר אחרת או רוצים לצעוד קרוב לבית, לפניכם כמה מסלולי טיול יפים, מעניינים, וכמובן – מוצלים:
נתחיל את הטיול במתחם התחנה – תחנת הרכבת הראשונה של ארץ ישראל, שחיברה בין יפו לבין ירושלים. "הקו נפתח לתנועה ב-1892 ונסגר בזמן מלחמת העצמאות ב-1948", מספר כהן. כיום המתחם כולל מסעדות וחנויות שונות שאיתן מומלץ לפתוח את הטיול. משם נמשיך לעבר פארק קטן ומוצל, שדרכו ניכנס לנווה צדק, השכונה היהודית הראשונה מחוץ לחומות יפו. "נעבור דרך מרכז סוזן דלל, שנפתח בשנות ה-80 והפך למוקד עולם המחול בישראל, שם שתולים עצי הדר שמהווים תזכורת לפרדסים שעטפו בעבר את יפו", אומר כהן.
דרך רחוב שבזי הצר והמוצל נגיע לכיכר רוטשילד, שם נפגוש במזרקת המים של האומן נחום גוטמן, שבעבר הוצבה בכיכר ביאליק. המזרקה כוללת פסיפס מרשים של 3 לוחות שמספרים את סיפור הקמת העיר תל אביב. ניהנה מהצל של המגדלים שמסביב לכיכר, ולאחר מכן ניכנס לשדרות רוטשילד, שם צומחים עצים רבים. נעבור דרך היכל העצמאות – הוא בית מאיר דיזנגוף, וכמה מטרים לאחר מכן נגיע לאנדרטת המייסדים של תל אביב, ולמזרקה שמסמלת את מגדל המים שהוצב בנקודה בעבר. נמשיך בשדרה עד לרוטשילד פינת נחמני, שם נמצא הגבול של אזור "העיר הלבנה" הייחודי. מפה אפשר להמשיך לשוטט ולבחון את כמה ממבני ה"באוהאוס" המרתקים של תל אביב, או לשבת בצל אחד העצים ולערוך פיקניק תל-אביבי אופייני.
גם כאן נתחיל את המסלול באזור הבילוי של מתחם התחנה, שמנציח את קו יפו-ירושלים – הפעם מעברו השני. אומנם לאורך פארק המסילה שיוצא ממנו שתולים עצים, אך כיוון שהם צעירים ייקח זמן עד שהם יוכלו לספק הצללה איכותית. "אנחנו נמצאים בפאתי המושבה הגרמנית בירושלים, שאותה בנו הטמפלרים הגרמנים במאה ה-19, וכשנתחיל ללכת צפונה נחלוף על פני תיאטרון החאן הירושלמי, ששימש בעבר כמפעל הסבונים של המושבה", מסביר כהן.
אחר כך נעבור דרך כנסיית אנדרו הקדוש, שהוקמה לזכר החיילים הסקוטים שנהרגו בקרבות נגד הטורקים בזמן מלחמת העולם הראשונה, ומשם נמשיך לגן בלומפילד, שבו נמצאת מזרקת האריות המפורסמת, שניתנה כמתנה מממשלת גרמניה לישראל. בקיץ מנצלים את המזרקה המוני ילדים, יהודים וערבים, שנכנסים אליה כדי להצטנן על אף האיסור הרשמי לעשות זאת.
משם נתקדם בגן לעבר משכנות שאננים, השכונה הראשונה שהוקמה מחוץ לחומות העיר ירושלים, ונעבור על פני טחנת הרוח המפורסמת שהוקמה ב-1858, ומיצג המרכבה של משה מונטיפיורי, הנדבן שאיפשר את הקמת השכונה. נגיע לשכונת ימין משה, שקרויה על שמו. ניכנס שוב לגן בלומפילד ונעצור לפיקניק בנקודת תצפית על חומות העיר העתיקה. "מומלץ להגיע לנקודה בזמן השקיעה", אומר כהן.
נלך לאורך הפארק לצד מערכת מערות קבורה שהתגלתה במאה ה-19 ונגיע למלון המלך דוד המפואר. נחצה את הכביש ונתרשם ממבנה ימק"א, שתוכנן על ידי אחד מאדריכלי בניין האמפייר סטייט שבניו יורק ושנועד לתת ביטוי לשלוש הדתות המונותאיסטיות הגדולות בשלושת אגפיו השונים. בכניסה למבנה יש שדרה של 12 ברושים, שמסמלים את 12 שבטי ישראל ואת 12 השליחים של ישו. מומלץ לעלות למגדל הפעמונים, במעלית או במדרגות, ומשם להשקיף על כל העיר ירושלים.
נתחיל את היום בטיילת לואי עם תצפית על העיר, הנמל, הגבול ההררי עם לבנון והגנים הבהאים. מומלץ להשתתף בסיור מודרך בגנים. "מכאן נלך מעט מערבה ונתחיל לרדת במדרגות צרות ומוצללות דרך שכונת הדר ועד לרחוב המרכזי של השכונה, רחוב מסדה – אחד הרחובות המגניבים ביותר בעיר, שבו מבלה האוכלוסייה הצעירה, ערבים ויהודים יחדיו, ושמהווה גם מרכז של הקהילה הלהט"בית בעיר", מתאר כהן. נעבור דרך הבניין המקורי של הטכניון, שהוקם בשנות ה-30 ושמשמש כיום את מדעטק, המוזיאון הלאומי למדע, טכנולוגיה וחלל, שהתצוגות השונות בו מתאימות לכל המשפחה. בסמוך למוזיאון נמצא פארק יפה עם עצים שמספקים צל רב, שבו אפשר לערוך פיקניק שלו.
מכאן נמשיך לשוק תלפיות, שחווה בשנים האחרונות התעוררות והפך למרכז תרבותי וקולינרי שוקק. מומלץ להיכנס לאחת מהמסעדות הרבות שממוקמות בשוק ולסיים את היום בארוחה חיפאית טובה.
מעבר להנאה ולתרומה לסביבה, להצללה עירונית יש יתרונות נוספים במדינה מזרח-תיכונית חמה כמו שלנו – ובראשם התועלת הבריאותית שטמונה בה. "העדר צל משפיע על בריאות הציבור בכמה רבדים", מסביר ד"ר אביעד הדר, רופא בבי"ח שלוותה ולשעבר עמית ממשק ויועץ מדעי לשירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות. "צל מפחית את החשיפה לקרינה אולטרה-סגולה, שגורמת לסרטן העור, מפחית את הסיכון למכות חום ולהתייבשויות ומעודד הליכה ברגל ופעילות גופנית במרחב הציבורי".
רוצים גישה חופשית למערכי שיעור ופעילויות נלוות הקשורות לסיפור זה?
הרשמה בחינם