ד"ר דניאל מדר

הטינדר של הצפרדעים

פברואר 13, 2016

לידיעת קוראינו ממחלקת הדו-חיים: האהבה מחכה לכם בתעלות הביוב


סצנת הפנויים-פנויות של הצפרדעים בטאיפיי בירת טאיוואן עולה שלב: הצפרדעים הזכרים מצאו דרך ייחודית להתגבר על מתחרים, והם משתמשים בתעלות הביוב כדי להגביר את קריאות החיזור שלהם ולזכות בבנות זוג. Mientien Tree Frog היא צפרדע קטנה שחיה בפרברי טאיפיי. בעונת הרבייה, שנמשכת מחודש פברואר ועד ספטמבר, הצפרדעים הזכרים מתקבצים ומעלים מופע קרקורים, שמטרתו למשוך את תשומת הלב של בנות זוג פוטנציאליות. הצפרדעים שמפיקים קרקור חזק וארוך נחשבים לאטרקטיביים במיוחד אצל בנות המין השני.

אסטרטגיית חיזור כזאת מכונה אסטרטגיית לק (Lek): הזכרים מתקבצים כדי להתחרות על תשומת הלב של הנקבות, והן מצדן בוחרות את המוצלחים ביותר. האסטרטגיה הזאת נמצאת בשימוש אצל ציפורים, חרקים, דו-חיים ויונקים. לאחרונה, הבחינו סטודנטים מהמחלקה למדעי החיים באוניברסיטה המקומית בריכוז בלתי-רגיל של צפרדעים בתעלות הביוב ליד הכביש. הם גייסו לטובת העניין חוקר מהחוג למוזיקולוגיה, ובעזרת תוכנת מחשב מיוחדת לניתוח קול בדקו את קרקורי הצפרדעים. התוצאות הראו שהקרקורים בתעלות היו חזקים בארבעה דציבלים וארוכים ב-10 אחוזים מקרקורי הצפרדעים מחוץ לתעלות. החוקרים הסיקו מכך שהצפרדעים הזכרים אימצו טכניקה חדשה ושהם משתמשים בתעלות הביוב בתור מגבירי-קול כדי להשמיע קרקורים חזקים יותר מהמתחרים. זאת העדות הראשונה לחיית בר שמשתמשת במבנה או מכשיר מתוצרת האדם כדי להגביר את קולות החיזור שלה.

עם זאת, החוקרים הדגישו שצריך עדיין לבדוק האם הצפרדעים בביוב באמת זכו בסופו של דבר ביותר בנות זוג. חוץ מזה, הם מדגישים שצריך לשלול את האפשרות שהצפרדעים בחרו להצטופף בתעלות הביוב פשוט בשביל להתחמק מטורפים.

גם חגבים מחפשים אהבה

הצפרדעים מטאיוואן הם לא הדוגמה היחידה לבעלי חיים ששינו את הרגלי החיזור שלהם בסביבה העירונית. חוקרים מגרמניה, למשל, בדקו לאחרונה כיצד חגבים עירוניים מגיבים כשנקבת חגב עוברת לידם וגילו שהם משמיעים צרצורים עם קול בס עמוק יותר מאחיהם הכפריים. להערכת החוקרים, החגבים עושים זאת כדי להתגבר על הרעש הבלתי פוסק של הסביבה העירונית. התפשטות הערים גרמה לשינויים בסביבת המחייה של מינים רבים.

מחקרים מהסוג הזה מלמדים אותנו כיצד המינים האלה יוכלו להמשיך לחיות לצד האדם בסביבת המחיה החדשה והמשתנה תמיד שלהם.

למחקר המקורי לחצו כאן

בעקבות הכתבה ב"זווית" הסיפור פורסם גם ב-ynet

שתפו‬        

רוצים גישה חופשית למערכי שיעור ופעילויות נלוות הקשורות לסיפור זה?

הרשמה בחינם
הוסיפו סיפור למועדפים

מילון מושגים


חיזור

מערכים קשורים

thumbnail

אתרוג בסכנה: האם בעתיד אי אפשר יהיה לגדל אתרוגים בישראל? האתרוג נמצא כיום בסיכון עקב עליית הטמפרטורות העולמית כחלק ממשבר האקלים, וייתכן שקרב היום שבו לא נוכל יותר לגדל בישראל אתרוגים – לראשונה מזה 2,500 שנה

thumbnail

ננו-שרשרת וסוכה לתפארת נמאס לכם מקישוטי הסוכה הרגילים? אין בעיה: השיגו מעט גרפן וצרו בעזרתו קיריגמי דקורטיבי

thumbnail

נדידת נתונים (וציפורים) מחקר חדש הראה שציפורים נודדות משנות את דפוסי ההתנהגות שלהן בגלל שינוי האקלים וכך חשופות יותר לסכנה של אובדן מקורות מזון. האם גם הציפורים שעוברות בישראל נוהגות באופן דומה?