ד"ר דניאל מדר

ההיסטוריה הסודית של התרנגולות

פברואר 2, 2015


תרנגולות מזן Plymouth Rock. צילום: דניאל מדר
תרנגולות מזן Plymouth Rock. צילום: דניאל מדר

התרנגולות המוכרות לנו מקורן בזן של תרנגולות בר מדרום-מזרח אסיה והן בויתו שם לראשונה לפני 8,000-5,000 שנה. לאירופה הן היגרו לפני כ-3,000 שנה, ומהן התפתחו רוב הזנים בעולם המערבי.

נהוג לחשוב שתכונות מרכזיות של חיות משק של חיות מבויתות התקבעו בהן כבר בתחילת תהליכי הביות באמצעות הכלאות מכוונות של פרטים בעלי תכונות רצויות.

במחקר חדש, החושף את ההיסטוריה הגנטית של ביות התרנגולות, נמצא שתכונות חשובות בתרנגולות כמו היכולת להטיל ביצים במשך כל השנה התקבעו ברוב זני התרנגולות רק במהלך מאות השנים האחרונות. עוד התברר שזני התרנגולות האירופאים עברו השבחה עם זן מזרח-אסייתי לפני כמה מאות שנים בלבד, מה ששינה את המטען הגנטי שלהן והחדיר די-אן-איי אחר עם תכונות אחרות.

למאמר המקורי לחצו כאן.

שתפו‬        

רוצים גישה חופשית למערכי שיעור ופעילויות נלוות הקשורות לסיפור זה?

הרשמה בחינם
הוסיפו סיפור למועדפים

מילון מושגים


ביות

מערכים קשורים

thumbnail

חדר בריחה: הצפה במעבדה

thumbnail

כך הפרחים השתלטו על העולם מחקר ישראלי בחן את השאלה שטרדה את מנוחתו של דארווין: איך הפרחים הפכו לכזה סיפור הצלחה אבולוציוני?

thumbnail

מגן הירק לחקר האבולוציה ב-14 במרס מציינים את יום המדע הבינלאומי וזו סיבה טובה לשמוע מה יש לפרופ' אביתר נבו, זוכה פרס ישראל לחקר מדעי החיים לשנת 2016 ואחד ממדעני הסביבה החשובים בישראל, להגיד על לימוד אבולוציה בבתי הספר, על סכנות הזרמת הגז הטבעי לישראל, על שמירת הטבע ועל התכניות שלו לעתיד