חזרה לרשימה >


פרופ' אופירה אילון

חוקרת בחוג לניהול משאבי טבע וסביבה באוניברסיטת חיפה, וראש תחום איכות הסביבה במוסד שמואל נאמן בטכניון

01/11/2018 document ניוזלטר-זווית-בחינוך-נובמבר-2018.pdf thumbnail


מה את עושה כחוקרת בתחום ניהול משאבי טבע וסביבה? אני משמשת כראש תחום איכות הסביבה במוסד שמואל נאמן בטכניון, שם אני שותפה לעבודות ומחקרים שנעשים בתחומים סביבתיים שונים כמו אנרגיה, פסולת, מים, תחבורה, בזבוז מזון ועוד. על סמך תוצאות המחקרים הללו, ניתן להמליץ למקבלי החלטות על האופן שבו עליהם לפעול על מנת לצמצם את הפגיעה בסביבה מבלי לפגוע ברווחת הציבור.
בנוסף אני גם מרצה וחוקרת בחוג לניהול משאבי טבע וסביבה באוניברסיטת חיפה.

מהם תחומי המחקר שלך: כל מה שקשור בקבלת החלטות וחשיבה מערכתית בתחום איכות הסביבה – למשל אנרגיה, זיהום ופסולת, תחבורה ובזבוז מזון.

מדי עבודה: מרבית המחקרים שאני עושה הם "מחקרי שולחן", ואז כלי העבודה שלי הם עכבר ומקלדת, אך עדיין יש הרבה מחקרים שמצריכים שימוש בחלוק וכפפות, וגם יש מקרים שהמחקר מחייב יציאה לשטח (בין אם זה שדה חקלאי או חיטוט בפחי אשפה), ששם הסיכוי להתלכלך הוא גדול ואז מדובר על בגדי עבודה לכל דבר, שזה כמובן רחוק מאוד ממחשב ומקלדת. התחום שלי מאוד מגוון, וזה מה שהופך אותו לכיף.

איך הגעת לתחום? אני מגיעה מתחום של ביוטכנולוגיה והנדסת מזון, ובתואר השני עסקתי בנושא של טיפול בפסולת מוצקה, אך לנושא של ניהול נכון של משאבים סביבתיים הגעתי לאחר שנחשפתי לכתבה מעניינת בנושא.

בונוסים בעבודה: אני לא נאיבית, אני לא חושבת שבעבודה שלי אני "מצילה את העולם", אבל אני כן חושבת שאני מצליחה להתוות איזושהי דרך לקבלת החלטות מושכלת בנושאים סביבתיים, המבוססת על מחקר.

טרנד עכשווי בניהול משאבי טבע וסביבה: בארץ ישנה כיום התעוררות גדולה מאוד בנושא של הים, שהוא בעצם מאגר עצום של מים, של אנרגיה, של נתיבי תחבורה, של גידול דגים, וכמובן גם שיש לו חשיבות אסטרטגית וכלכלית.
נושא נוסף שנמצא גם כן בכותרות הוא נושא שינוי האקלים. המחקרים בנושא שינוי האקלים מתחלקים לשלוש קטגוריות: האחת של חיזוי ובניית מודלים של השינויים הצפויים, השנייה היא של חיפוש אחר שיטות ופתרונות טכנולוגיים שיאפשרו לנו להפחית את התהליך של שינוי האקלים (הפחתת פליטות גזי חממה, או תחום שנקרא גיאוהנדסה למשל), והשלישית היא מחקרים שעוסקים בהתמודדות עם השינויים שצפויים להתרחש עקב שינויי האקלים ואופן ההיערכות אליהם.

עובדה מפתיעה על… בכל מחקר חדש שאני עושה, אני תמיד מופתעת ממה שאני מגלה. למשל במחקר שמתואר בכתבה "למה לזרוק כסף לפח?" העובדה שלמעלה מ-50 אחוז מהאוכל שאנחנו זורקים לא היה צריך להיות בפח האשפה, פשוט מדהימה ומאכזבת אותי, כי אנשים פשוט זורקים כסף לפח האשפה.

בראייה לעתיד/בנימה אישית: אני חושבת שהאתגרים הסביבתיים הם עצומים, ואני חושבת שזו אחריות של כל מורה בתחום הזה לחשוף את התלמידים גם לבעיות וגם לפתרונות. כמעצמת הייטק אנחנו יכולים לרתום את כל הידע שיש לנו בתחום ההייטק ולהשתמש בו כדי לפתור בעיות בתחום הסביבתי, בין אם זה בחקלאות, בתחום המים או האנרגיה. לדעתי, באופן הזה אנחנו נוכל להפוך את הנושאים הסביבתיים ליותר אטרקטיביים בעיניי התלמידים.

כתבות שבהן אופירה מופיעה: שינוי האקלים: להפסיק לדבר להתחיל לעשות, למה לזרוק כסף לפח?, פה טמון הזבל, האבסורד של הרכב החשמלי, להתמודד עם השינוי, חשמל בגלגלים, ועוד.

תשמרו על קשר עם אופירה: [email protected]



הבא קודם


הירשמו לניוזלטר שלנו

    עקבו אחרי זווית