תמר לביא

תותח שלג על פסגת החרמון

דצמבר 25, 2019

כיצד משפיע שינוי האקלים על אתרי סקי בעולם?


 

לעלות על ההר הכי גבוה, לקחת נשימה עמוקה ולהחליק עם המחליקיים את כל המורד בזמן שהרוח נושבת ומקיפה אתכם. בעבר חופשות סקי נחשבו לנחלת הבורגנים בלבד, אך היום, במציאות שבה הטיסות הופכות לשכיחות יותר, גם חופשות הסקי פתוחות להמונים. החורף היא העונה החמה לחופשות סקי ועל פי הערכות, ענף הסקי מגלגל מדי שנה כ-70 מיליארד דולר ברחבי העולם – אבל מה עושים בחופשת סקי כשאין שלג?

ענף התיירות עובר שינויים דרמטיים

על פי הארגון המטאורולוגי העולמי חמשת השנים האחרונות 2019-2015 ייחשבו ככל הנראה כחמש השנים החמות בהיסטוריה. טמפרטורת החורף של האזור הארקטי, למשל, עלתה בשלוש מעלות צלסיוס מאז 1990.  שיאי חום היסטוריים נמדדו  הקיץ במהלך גלי חום ששררו בצרפת, בגרמניה, בהולנד, בגרינלנד ובמדינות נוספות באירופה. בגרינלנד, למשל, גלי החום של חודש יולי האחרון הובילו לתהליכי המסה במחצית מהשטח המכוסה בקרח באי, כאשר הנגר אל הים שנגרם בעקבות המסה זו שווה לעלייה של 0.5 מ"מ בגובה פני הים העולמי בחודש יולי בלבד (כאשר קצב העלייה השנתי של פני הים כיום הוא 3.3 מ"מ בשנה).

השפעת שינוי האקלים מורגשת בכל מקום בעולם וקשה להתעלם מההשלכות הממשיות על חייהם של בני האדם. העלייה בטמפרטורות מובילה לעלייה במפלס פני הים, הרס של בתי גידול שונים ברחבי העולם, עלייה בזיהום אוויר, תהליכי מדבור, מחסור במים ועוד. כל אלה משפיעים בין היתר על ענף התיירות שעובר שינויים דרמטיים בימים אלה.

עונת השלג בהרי האלפים התקצרה ב-38 ימים. maarten duineveld – unsplash

 

העונה התקצרה

לפי המשרד להגנת הסביבה השוויצרי, מאז שנות ה-70 במאה שעברה, איבדו הקרחונים בפסגות הרי האלפים אחוז אחד בממוצע מנפחם בכל שנה. אם מגמה זו תימשך, עד לשנת 2050 צפויים להיעלם בין 50 ל-90 אחוז מהקרחונים באלפים. בנוסף, מאז שנת 1960 ועד ל- 2017, עונת השלג בהרי האלפים התקצרה ב-38 ימים והיא מתחילה 12 יום מאוחר יותר ומסתיימת 26 יום מוקדם יותר מבעבר.

לא רק בשווייץ מרגישים את ההתחממות, גם בצ'ילה יש פחות ופחות שלג במרכז רכס הרי האנדים. עד לפני כמה עשורים רכס ההרים היה נקבר תחת ארבעה מטרים של שלג מדי שנה, אולם ב-2018 ירד שלג רק שלוש פעמים, ובכל פעם הצטברו לא יותר מ-30 סנטימטר ממנו. השטח שבו מצטברים משקעי השלג קטן  ב-10-5 אחוזים בכל עשור וגם העובי של מעטה השלג המצטבר על הקרקע מצטמצם. בנוסף, לפי מחקר שפורסם לאחרונה, נמצא כי זיהום האוויר עירוני ותעשייתי שמגיע לפסגות הרי האנדים ומכיל פיח שחור, אבק וחלקיקים נוספים בולעי אור , מאיץ את החימום של השלג ואת המסת השלג. מכיוון שהזיהום הופך את השלג לכהה יותר, השלג סופג יותר מקרינת השמש (אפקט האלבדו) ומתחמם מהר יותר.

"יש מגמה ברורה של התקצרות עונת הסקי בשל עיכוב בהגעת השלגים והקדמת מועד ההפשרה", אומר פרופ' יואב יאיר, חוקר אקלים ודיקן בית הספר לקיימות במרכז הבינתחומי הרצליה. "התקצרות העונה מורגשת עד כדי כך שאתרים רבים נאלצים לפזר שלג מלאכותי על המדרונות".

שלג מלאכותי

כאמור, לא מעט אתרי סקי פונים לפתרונות יצירתיים, כמו יצירת שלג מלאכותי. בזכות פעילותם של תותחי שלג אתרי סקי רבים מצליחים להישאר פתוחים גם בימים בהם אין מספיק שלג. טכנולוגיה זו קיימת מאז שנת 1994, אך היום היא נמצאת בשימוש מסיבי הרבה יותר. כך, למשל, אתר הסקי אל קולורדו בצ'ילה, השקיע כ-4 מיליון דולר בקניית תותחי שלג, וההשקעה אמורה לצמוח לסכום של עשרה מיליון דולר במהלך השנים הקרובות.

לא כולם מרוצים מהשימוש הגובר בשלג סינתטי. חברת התיירות המקיימת Responsible Travel, למשל, קוראת לאתרי נופש להגיד לא לשלג מזויף. על פי החברה, ייצור שלג כזה מזיק לסביבה: תותחי השלג משתמשים בכמויות אדירות של מים, הנלקחים ממשאבי המים שאמורים לשמש הן את האוכלוסייה המקומית והן את הטבע באזור. במקביל, פיזור שלג באזורים נרחבים בצורה לא טבעית פוגעת במגוון הביולוגי באתר הסקי. בנוסף, חשוב לציין כי שלג מלאכותי הוא קשה יותר משלג טבעי ולכן עלול להיות מסוכן יותר בעת החלקה.

תותחי שלג מוכנים לפעולה. תצלום: michal mrozek – unsplash

 

לא קר מספיק

ומה עם השלג שלנו? בימי החורף הקרים הופך הר החרמון לאתר סקי מבוקש במיוחד. "אנחנו מאוד מודאגים מההתחממות הגלובלית", מספרת מיקי ענבר, דוברת אתר החרמון. "בנוסף לעובדה שמזג האוויר הופך להיות פחות מתאים לסקי, בשנים האחרונות אנחנו גם רואים שמזג אוויר קר לא מגיע עם המשקעים. יש ימים קרים מאוד בהם לא יורדים משקעים וימים אחרים בהם יורד גשם כי מזג האוויר לא מספיק קר. לכן בשנים האחרונות אנחנו עמלים שעות נוספות על תכנון פעילויות לשאר ימות השנה". ואכן, גם אתר החרמון ייבא בשנה שעברה תותח שלג איטלקי, שאמור להיכנס לפעולה לפי הצורך ובהתאם לתנאיי מזג האוויר.

שתפו‬        

רוצים גישה חופשית למערכי שיעור ופעילויות נלוות הקשורות לסיפור זה?

הרשמה בחינם
הוסיפו סיפור למועדפים

מערכים קשורים

thumbnail

להפסיק להזיז את השעון עדויות חדשות על הנזק הכלכלי, הבריאותי והחברתי שבהזזת השעון גורמות לכך שברחבי העולם נפרדים משעון הקיץ ועוברים לשעה אחידה כל השנה. מתי זה יקרה גם בישראל?

thumbnail

הצד הסביבתי של ההגדה סדר פסח המסורתי, ובתוכו הסיפור האלמותי על יציאת מצרים, מעלה גם כמה נקודות למחשבה בהקשר הסביבתי. מארבע הכוסות ועד ארבעת הבנים, אלו הם סימניו הירוקים של הסדר

thumbnail

הפילוסוף הישראלי והדילמה המוסרית של המאבק במשבר האקלים קיזוז פליטות פחמן היא אחת מהשיטות המרכזיות בהתמודדות עם שינוי האקלים העולמי, אולם במאמר חדש טוען ד"ר דן ברא"ז שלא רק שהשיטה לא באמת תקזז את הפליטות, אלא שהיא גם לא באמת מוצדקת מבחינה מוסרית